Ležanie v posteli, pomáha pri bolestiach chrbtice?

Pravda alebo mýtus?

Nadmerne dlhé ležanie v posteli bolesti chrbtice práve spôsobuje. Je známy fakt, že ráno hneď po zobudení sme vyšší ako večer. Platničky medzi všetkými stavcami sú plné koncentrovaných proteínových reťazcov, ktoré milujú vodu. Sú hydrofilné. Keď ležíme horizontálne, platničky sa naplnia tekutinou a odtláčajú stavce od seba, čím predlžujú chrbticu. Ráno máme pocit stuhnutosti, pretože platničky sú naplnené tekutinou ako balóniky, ktoré chcú už už prasknúť. Keď vstaneme, platničky sa stlačia, a prebytok tekutiny presiakne von. Tento jav je prirodzený a umožňuje platničkám získavať výživu. Problém nastáva keď je chrbtica v horizontálnej polohe príliš dlho. Po dlhšej dobe ako 8 hodín už chrbtica opúcha, a to spôsobuje bolesť. Obmedzenie pobytu v posteli ako aj výber správneho matraca vám môže pomôcť pri bolestiach.

 

Silové cvičenie a bolesti chrbtice: Ako im predchádzať a liečiť ich.


Silové cvičenie je neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu a môže prinášať množstvo výhod pre celkové zdravie. Napriek tomu môže v prípade nevhodného vykonávania (techniky) alebo nevhodne zvolenej záťaže spôsobovať aj bolestí chrbtice. V tomto článku sa pozrieme na to, ako môžeme minimalizovať riziká bolestí chrbtice pri silovom cvičení a ak sa už objavia, ako im predchádzať a liečiť ich.

Príčiny bolestí chrbtice pri silovom cvičení:

Nesprávna technika:

Nesprávna technika pri vykonávaní cvičení môže viesť k preťaženiu a zraneniam chrbtice. Je dôležité venovať pozornosť správnemu postaveniu tela, udržiavaniu stabilného stredu a kontrolovanému pohybu.

Nadmerné zaťaženie:

Príliš veľké váhy alebo nadmerný objem cvičenia môžu vytvoriť prílišný tlak na chrbticu a spôsobiť bolesti. Je dôležité dodržiavať správne zaťaženie a postupne zvyšovať intenzitu cvičenia.

Nedostatočnérozcvičenie a strečing:

Nedostatočné zahriatie pred cvičením môže spôsobiť tuhnutie svalov a zvýšiť riziko zranení. Strečing po cvičení môže pomôcť uvoľniť svaly a zmierniť napätie. Pred cvičením vždy zaradíme dynamický strečing a dôkladné rozcvičenie kĺbov, po cvičení statický strečing.

Ako predchádzať bolestiam chrbtice:

Správna technika:

Venovať pozornosť správnej technike pri každom cvičení je kľúčové. Ak neviete, ako správne vykonávať dané cvičenie, poraďte sa s profesionálnym trénerom.

Zvolené váhy:

Zvoliť vhodné váhy je rovnako dôležité. Začnite s nižšími váhami a postupne ich zvyšujte iba v prípade, že vaše telo je na to pripravené.

Zahrievanie a strečing:

Venovať dostatočnú pozornosť zahrievaniu pred cvičením a pravidelnému strečingu môže výrazne znížiť riziko bolestí chrbtice. Zamerajte sa najmä na svaly v oblasti chrbtice.

Rovnováha v cvičení:

Vyvážte silové cvičenie s cvičením na posilnenie svalov v iných častiach tela (core), aby ste predišli jednostrannému zaťaženiu chrbtice. Nikdy pri cvičení nechoďte za hranicu bolesti, hlavne v oblasti chrbtice.

Ako liečiť bolesti chrbtice:

Regenerácia:

Ak sa bolesti chrbtice objavia, dajte svojmu telu dostatok času na odpočinok a obnovu. Vyhnite sa ďalšiemu silovému cvičeniu, kým bolesť úplne nezmizne, alebo cvičte len v nebolestivých rozsahoch, prípadne cvičte jednoduchšie cviky.

Lieky a fyzioterapia:

V prípade silnejších bolestí sa poraďte s lekárom. Lieky na zmiernenie bolesti a fyzioterapeutické cvičenia môžu byť užitočné pri liečbe chrbtice.

Masáže:

Profesionálne masáže môžu pomôcť uvoľniť svaly a zlepšiť postavenie chrbtice.

Silové cvičenie môže prinášať mnoho výhod, ale je dôležité vykonávať ho s opatrnosťou a rešpektom voči vlastnému telu. Venovanie pozornosti správnej technike, vhodnému zaťaženiu a starostlivosti o zahrievanie a strečing môže minimalizovať riziká bolestí chrbtice. V prípade, že sa bolesti objavia, je dôležité reagovať včas a podstúpiť vhodné opatrenia na liečbu a prevenciu. Ak nemáte skúsenosti so silovým cvičením, určite vyhľadajte pomoc kvalifikovaných a skúsených trénerov, ktorí vám poradia s nastavením tréningu aby bol čo najšetrnejší a najefektívnejší pre vaše potreby.